MENGEJAR MATAHARI

Mengejar Matahari mengisahkan tentang persahabatan empat sahabat lelaki dari kecil hingga remaja. Filem ini kaya dengan falsafah hidup. Ardi, Nino, Apin dan Damar merupakan sahabat yang terjalin sejak mereka masih kanak-kanak.

Konflik cerita ini bermula dengan kehadiran serorang gadis, Rara  yang cuba mendekati Ardi. Sedangkan pada masa sama Damar menaruh hati kepada Rara. Ini mengakibatkan persahabatan mereka retak.

Sejak kecil mereka tidak pernah lepas untuk bermain permainan unik yang mereka namakan mengejar matahari. Mereka akan berlari sesama sendiri di sekitar kawasan perumahan mereka.

Konflik bukan hanya berputar disekeliling persahabatan mereka, tetapi juga hal peribadi masing-masing .

Nino adalah anak orang kaya dan matang namun agak pendiam. Damar hanya tinggal dengan ibunya yang jarang di rumah. Ini membuatkan dia membesar menjadi seorangyang amat pemarah.

Ardi pula adalah anak polis pencen yang tertekan dengan kekerasan sikap bapanya. Sementara watak  Apin adalah penyeri di kalangan mereka kerana dia merupakan seorang yang  kelakar di antara mereka. Dia mempunyai impian untuk mennjadi sutradara.

youtube-logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: